Skąd się bierze cukier we krwi?

Jak odżywianie wpływa na stężenie glukozy we krwi? W leczeniu chorych na cukrzycę jednym z najważniejszych działań jest prawidłowe odżywianie. Jeśli chorujesz na cukrzycę, niezwykle ważne jest zrozumienie, w jaki sposób spożywane jedzenie wpływa na poziom cukru we krwi.

Skąd więc bierze się glukoza w krwi?
Istnieją dwa główne źródła glukozy w organizmie:
1. trawienie spożywanych węglowodanów
– węglowodany złożone (pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa lub makaronu) rozkładane są na cukry proste i powoli wchłaniane. Ta powolna absorpcja sprawia, że poziom cukru we krwi zmienia się bardzo łagodnie
– węglowodany pochodzące ze słodyczy (np. ciasteczek czy cukierków) wchłaniane są szybko, przez co stężenie glukozy we krwi gwałtownie rośnie
2. wytwarzanie glukozy przez organizm organizm może również sam wytwarzać glukozę lub uwalniać ją ze specjalnych zapasów znajdujących się w wątrobie. Kiedy stężenie glukozy spada zbyt nisko, wątroba natychmiast zaczyna rozkładać zapasy glikogenu, aby wytworzyć cukier.

Co zawiera zdrowa dieta?
Oprócz węglowodanów (ok. 50% zapotrzebowania energetycznego) należy spożywać:
1. warzywa, które są doskonałym źródłem błonnika (niektóre warzywa zawierają wyjątkowo duże ilości skrobi, dlatego należy je dokładnie liczyć w posiłkach – to ziemniaki, kukurydza, groszek zielony i fasola)
2. owoce są cennym i stałym składnikiem zdrowej diety – zawierają jednak dużo cukrów prostych, dlatego najlepiej spożywać owoce w dwóch porcjach na dobę, każda o wadze od 200 do 300 gramów
3. mięso, ryby i inne produkty białkowe – białka powinny stanowić 15 – 20% zapotrzebowania energetycznego (wybieraj produkty o małej zawartości tłuszczu np. chudą szynkę, kurczaka bez skóry, indyka)
4. mleko i nabiał – dorosłym zaleca się wybieranie produktów nabiałowych o niskiej zawartości tłuszczu
5. niewielkie ilości tłuszczów, cukru i soli: nie rezygnuj z tłuszczów całkowicie, ale ogranicz ich spożywanie, dla poprawienia smaku potraw stosuj zioła zamiast soli
Pamiętaj! Podczas leczenia cukrzycy insuliną, wstrzykiwana dawka musi być dostosowana do spożywanych pokarmów. W przypadku cukrzycy typu 2 spożywaj posiłki regularnie, aby współgrały one z działaniem leków, które przyjmujesz.

Czytaj więcej

  • Białaczki i chłoniaki

    Donec ipsum diam, pretium mollis dapibus risus. Nullam dolor nibh pulvinar at interdum eget.

  • Grypa

    Grypa – to często bagatelizowana choroba, a zabija setki tysięcy ludzi na świecie każdego roku.