
Witamina D pełni w organizmie wiele istotnych funkcji:
- jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i mineralizacji kości oraz zębów
- zapobiega osteomalacji i osteoporozie zmniejszając ryzyko złamań kości
- reguluje ilość wapnia w osoczu krwi, co jest istotne dla powstawania sygnałów nerwowych
- wspomaga układ odpornościowy
- przeciwdziała chorobom układu krwionośnego i nadciśnieniu
- jest ważna w zapobieganiu cukrzycy
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych
i aby mogła je pełnić prawidłowo, musi być dostarczana w odpowiednich dawkach. Jako że w naszej diecie występują stosunkowo niewielkie jej ilości, w ostatnich latach w wielu krajach pojawiły się zalecenia suplementacji tą witaminą zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Zalecenia suplementacji witaminą D według wytycznych dla Europy Środkowej:
- dzieci i młodzież (1 – 18 lat) suplementacja w dawce 600 – 1000 IU na dobę (zależnie od masy ciała)
- dorośli (> 18 lat) i seniorzy suplementacja w dawce 800 – 2000 IU na dobę (zależnie od masy ciała)
- kobiety ciężarne i karmiące piersią: suplementacja w dawce 1500 – 2000 IU na dobę
Idealną sytuacją byłoby okresowe monitorowanie stężenia 25(OH)D we krwi, które powinno być wykonywane w celu doboru optymalnej dawki witaminy D i weryfikacji skuteczności jej suplementacji.